Facebook zárt csoportunk

facebook

Gyertyagyújtás és történet elhelyezés
Kedves Látogató!

Történetet és gyertyagyújtási kérést
az angyalokszulei(kukac)gmail.com ra lehet küldeni!
Hornyákné K. Erzsébet szerkesztő,admin
Történetek

Vetélés

Figyelem!
Az alábbi tanácsokat a nyugat-európai egészségügy gyakorlata alapján állították össze. Bizonyos esetekben a magyar egészségügy “óvatosabb”, ezért ha kérdésed van, inkább írj a szerkesztői e-mailre.

Az alábbi szövegek a brit Vetélésszövetség, és a Good Hope Kórház által kiadott füzetek fordításai.

Vetélésszövetség: Nagyon sajnáljuk, hogy elvetéltél!
“A vetélés élménye nagyon magányos élmény. Itt segítségre, megértésre és barátságra találsz.”
(Sheila Kitzinger)

Elvetélni nagyon szomorú érzés. Nemcsak azzal a lelki traumával kell megbirkózni, hogy kisbabát vártál és elvesztetted , hanem a szervezeted idáig  folyamatosan alkalmazkodott a terhesség változásaihoz és most vissza kell alakulnia a megszokotthoz.

Ezt a füzetet a vetélésszövetség tagjai állították össze, akik mindannyian átélték, hogy milyen elvetélni. Talán tudunk segíteni és válaszolni néhány téged foglalkoztató kérdésre.

Mit érzel most?

“Nagyon ki vagyok készülve, és lehangolt vagyok. Normális ez?”

Amikor elkezdődött a vetélés, valószínűleg ijedtnek és tehetetlennek érezted magad, mivel általában az ember semmit nem tud tenni azért, hogy megakadályozza. Vannak nők, akik hamar magukhoz térnek, másoknak hosszú időre lesz szükségük. Vannak, akik a vetéléskor jól tartják magukat, de aztán úgy tapasztalják, hogy óriási fájdalom szakad rájuk később. Elvesztettél egy kisbabát – nagyon valószínű, hogy szomorú leszel és szükséged lesz egy kis időre, hogy meggyászold.
Légy türelmes magaddal! Lehet, hogy soha nem fogod elfelejteni az elveszített kisbabádat, de a fájdalom idővel biztos, hogy enyhülni fog.

Sok no olyan érzéseket él át, amelyekkel nehezen birkózik meg, és nemigen tud róla beszélni. Mindenki más, de valószínűleg az alábbiak közül fogsz érezni néhányat:

– düh
– gyász
– szomorúság, sírás
– elveszted a mindennapi élet eseményei iránti érdeklődésedet
– fájdalom vagy irigység terhes nők, kisbabák láttán vagy bármi hatására, ami a terhességgel kapcsolatos
– elszigeteltség, magányosság
– vagy állandóan erről akarsz beszélni, vagy fáj, ha beszélni kell róla.
– depresszió
– koncentrációs zavarok
– állandó fáradtság
– bűntudat és-vagy kudarcérzés
– túl sokat vagy túl keveset alszol
– a szexuális vágy hiánya

Az sem ritkaság, ha ezek később, a vetélés után újra felszínre kerülnek, pl. akkor, amikor a baba megszületett volna, vagy a vetélés évfordulóján. Segít, ha megosztod az érzéseidet a partnereddel, barátaiddal, és ha lehet, olyanokkal, akikkel történt már hasonló.
A vetélésszövetség mindig szívesen nyújt támaszt és segítséget annak, akinek szüksége van rá.

Hogyan reagálnak mások?

A partnered

A partnered valószínűleg szintén nagyon szomorú a miatt a trauma miatt, amin keresztülmész, és ő is sajnálja a kisbaba elvesztését. De lehet, hogy ő teljesen másként gyászol, mint Te, és esetleg nehezen mutatja ki az érzéseit. Ő nem élte át azokat a testi-lelki változásokat, amelyeket benned a terhes hormonok okoztak, ezért nem állt olyan közeli kapcsolatban a babával. Esetleg nem látott róla ultrahangos képet és nem érezte a mozgását.

Az is lehet, hogy partnered bűntudatot érez, és magát hibáztatja a téged ért trauma miatt, hiszen ő ejtett teherbe. Mindketten azt a jövőbeli boldogságot siratjátok, amit a kisbabátok jelentett volna, és épp akkor, amikor a legnagyobb szükségetek van egymásra, esetleg nehéz megadni egymásnak azt a támogatást, amire szükségetek van.

Az sem kizárt, hogy a partnered azon gondolkodik, miért nem gyógyulsz lelkileg gyorsabban. Nehezen érti, hogy miért nem tér már vissza az élet a régi kerékvágásba, és miért tart olyan sokáig megbirkóznod a veszteséggel. A férfiak gyakran tehetetlennek érzik magukat, ha nem tudnak rajtad segíteni – és lehet, hogy ők is szeretnének beszélni a történtekről, de nincs kivel.

Sok férfi arra vigyáz, hogy “erős” legyen melletted, hogy ne mutassa, mennyire fáj neki a dolog, és ezért tűnik úgy, hogy nem törődik veled. Úgy tűnik, hogy “kikapcsol” és hagyja, hogy a mindennapi élet tevékenységei, pl. munka, elfoglalják. Próbáljatok őszinték lenni egymással és mondjátok el egymásnak, mit éreztek, így jobban megértitek, mit él át a másik.

Lehet az is, hogy nem együtt érző a párod vagy nincs partnered. Vagy talán épp a terhesség vagy a vetélés eredményeként szakítottatok, és ilyenkor nemcsak a kisbaba, hanem a partnered elvesztését is siratod. Az ilyen helyzetekben valószínűleg nagyon egyedül érzed magad, és ilyenkor jó keresni valakit, akivel beszélgetni tudsz.

A gyermekeid

A gyerekek általában nagyon jó megfigyelők, és ha lehet, a család részeként be kell őket vonni a történtekbe. Életkoruktól függően, egyszerű magyarázatokat adj nekik. Ne felejtsd el, hogy a gyerekeid is szomorúak a kistestvérük elvesztése miatt. Sokszor nem értik és gondolkodnak azon, hogy vajon miért vagy olyan szomorú. Lehet, hogy bűntudatuk van, hogy ok okozták a vetélést azzal, hogy valami rosszat csináltak, vagy gondoltak.

Nagyszülők és más rokonok

A leendő nagyszülők sokszor szintén siratják az unoka elvesztését, ugyanakkor érted is aggódnak. Abbeli próbálkozásukban, hogy megvigasztaljanak, néha épp a lehető legrosszabbat mondják, jó szándékuk ellenére. Esetleg nehezen értik meg, amit érzel.

“Vannak, akik kerülik a vetélésem témáját, vagy úgy tesznek, mintha meg sem történt volna. Miért csinálják ezt?”

Az nagyon fáj, mikor mások kerülik ezt a számodra ennyire fontos témát, de általában az emberek nehezen birkóznak meg mások veszteségével és gyászával. Például attól félnek, hogy olyat mondanak, amivel megbántanak. Esetleg attól félnek, hogy eszedbe juttatják – ok nem tudják, hogy állandóan ez jár úgyis a fejedben. Úgy segíthetsz a rokonaidnak ebben a helyzetben, hogy őszintén elmondod, mi történt, és hogy mit érzel. Sajnos számítanod kell arra, hogy lesznek olyanok, akik nem fogják megérteni a veszteség súlyát.

Hogyan emlékezz meg az elvesztett kisbabádról?

Sokan akarnak valamit tenni a kisbaba elsiratása érdekében. Érdeklődj, mit lehet az adott kórházban kérni.

“Lehet róla fényképünk?”

Későbbi vetélések esetében egyes kórházak lefényképezik a babát, és odaadják nektek vagy elteszik, ha esetleg később szeretnétek megkapni. Van olyan kórház, ahol kéz- vagy láblenyomatot is felajánlanak. Esetleg elkérhetsz egy UH képet.

“Megtudhatjuk, hogy fiú volt-e vagy lány?”

Ez van, hogy lehetséges, de általában inkább későbbi vetéléseknél.

“Kérhetünk vallásos szertartást? “

Vannak kórházak, ahol ez lehetséges, vagy a kórházi lelkész vagy saját vallásod képviselője tart istentiszteletet vagy mondhat imát a kisbabádért. Egyes kórházak rendszeresen tartanak szertartásokat, kérdezz rá a részletekre, ha gondolod.

“Mit tehetünk még?”

Lehet, hogy a kórháznak van emlékkönyve, amibe bevezetheted a babád adatait. A kórházakban sokszor van emlékkert, ahová állíthatsz személyre szóló emléket. Ültethetsz fát vagy bokrot a kisbaba emlékére, vagy írj egy levelet vagy verset neki, amiben kifejezheted az gondolataidat és érzéseidet.

Testi következmények

Vagy műtéted volt, vagy gyógyszerrel ürítették ki a méhedet, de lehet, hogy nem volt semmilyen orvosi beavatkozásra szükség. Vagy azt választottad, hogy a vetélés magától történjen, ez esetben lehet, hogy sokáig tartott ez a folyamat.

Mennyi ideig fogok vérezni?”

Vetélés után akár két hétig is vérezhetsz, esetleg görcsös fájdalommal, de a vérzésnek folyamatosan csökkennie kell ez alatt. Ha komoly fájdalmaid vannak vagy nagyon erős a vérzés, kellemetlen hüvelyi folyást vagy magas lázat tapasztalsz, fordulj minél előbb a háziorvosodhoz, mert ez fertőzés jele lehet.

Tanácsos tampon helyett betétet használni és ne közösülj addig, amíg a vérzés el nem áll, hogy a fertőzés esélyét csökkentsd. Ugyanúgy zuhanyozhatsz, vagy fürödhetsz, mint egyébként. Ha elég erősnek érzed magad, mehetsz úszni, de legjobb várni addig, amíg a vérzés eláll, vagy a folyás megszűnik.

Vetélés után 4-6 hét múlva esedékes a menstruációd. Lehet, hogy erősebb lesz, mint máskor.

“Még valami?”

Ha a terhesség későbbi szakaszában következett be a vetélés, esetleg a melled több napig duzzadt marad és tej is szivároghat belőle. Ez általában nagyon nehéz lelkileg. Jól illeszkedő melltartó csökkentheti a kényelmetlen érzést, és ha fáj a melled, enyhe fájdalomcsillapítót, pl. paracetamolt vehetsz be. Nyugodtan fordulj a háziorvoshoz vagy a szülész-védőnőhöz tanácsért.

Vissza a régi kerékvágásba…

“Mikor térhetek vissza a normális, mindennapi tevékenységekhez?”

Ez mindenkinél más. Testileg egy hétig várhatóan gyengébb leszel, úgyhogy érdemes lassítani ezalatt. Meglátod, folyamatosan visszatér a testi erőd, és azt tehetsz, amihez kedved van. Ha bármi nyugtalanít, beszéld meg a háziorvosoddal.

“Mikor menjek vissza dolgozni?”

Ez megint mindenkinél más és attól is függ, mi a foglalkozásod, és hogy érzed magad testileg-lelkileg. Vannak, akik egy ideig nehezen találkoznak emberekkel, és ennél is nehezebben koncentrálnak a munkájukra. Másoknak segít, ha visszatérnek a “rutinhoz” és a munkára koncentrálnak, és a kollégák együttérzéséből és támogatásából sok erőt merítenek.

A vetélés okai

“Miért vetéltem el?”

Bár kb. minden negyedik terhesség vetéléssel végződik, általában nehéz meghatározni az okát. Sok nő nem kap választ a kérdésre, hogy ” Miért?” és nehezen fogadja el, hogy senki nem tudja megmondani biztosra. Az nagyon valószínűtlen, hogy valami olyasmi okozta, amit te csináltál, a vetélés általában senkinek sem a hibája. Jelenlegi tudásunk szerint a fő okai a következők:

– genetikai: a korai vetélések kb. fele a kromoszóma-rendellenességek miatt következik be

– hormonális: azok a nők, akiknek hormonális rendellenességük van, nehezebben esnek teherbe, és ha mégis, gyakrabban vetélnek el

– immunológiai: vetéléshez vezet, ha problémás a méhlepény vérellátottsága

– fertőzések: kisebb fertőzések, pl. a megfázások nem károsak, de nagyon magas láz és néhány specifikus betegség vagy fertőzés okozhat vetélést, pl. a rubeola.

– anatómiai: ha a méhszáj gyenge, kinyílhat akkor, amikor a méh a terhesség későbbi szakaszában nehezebbé válik, és ez vetéléshez vezethet. A rendellenes formájú méh vezethet ahhoz is, hogy nincs elég hely a kisbaba növekedéséhez.

Ha többet szeretnél tudni erről, olvasd el a “Miért történt ez velünk?” c. füzetünket.

Vannak méhenkívüli terhességek. Erről akkor beszélünk, ha a megtermékenyített petesejt nem a méhüregbe ágyazódik be, hanem általában az egyik petevezetékbe. Van egy külön füzetünk a méhenkívüli terhességről.

A vetélések kis százalékában ” molar” terhességre derül fény. Ebben az esetben a genetikailag abnormális megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhfalba, de a placenta gyorsan nő és nem engedi, hogy tovább fejlődjön. Ezzel kapcsolatban is van egy külön füzetünk, ha többet akarsz róla olvasni.

És a jövő…

“Befolyásolja-e a vetélés egy következő terhesség esélyeit?”

Egy vetélés után a legtöbb no normális terhességgel folytatja. A statisztikák szerint, ha több vetélésed volt is, még mindig jó esélyed van arra, hogy kisbabád szülessen.

“Mennyit várjunk, mielőtt újra próbálkozni kezdünk?”

Az a legfontosabb, hogy addig várj, amíg úgy nem érzed, hogy testileg-lelkileg készen állsz az újabb próbálkozásra. Az orvosok véleménye eltér, de legtöbben azt tanácsolják, hogy várd meg, amíg legalább egy menzeszed nem volt, csak ezután próbálkozz az újabb teherbeeséssel. Ezzel könnyebb lesz utólag a következő terhesség korát meghatározni. Vigyázz magadra, étkezz egészségesen, pihenj sokat és mozogj. Kiegészítő folsav szedése ajánlott a teherbeesés előtt és a terhesség korai szakaszában – kérdezd meg a gyógyszerészedet a legfrissebb tudnivalókkal kapcsolatban.

“Ha még nem akarok újra próbálkozni, mikor kell a fogamzásgátlást elkezdenem?”

A vetélés utáni első hetekben már lehet peteérésed. Ha közösülsz, teherbe eshetsz, ezért érdemes a fogamzásgátlás módját megbeszélned a kórház orvosával, a háziorvosoddal vagy a családtervezési klinikán.

“Vissza kell-e mennem a kórházba a vetélés után?”

Lehet, hogy a kórház felajánlja a felülvizsgálatot. Ha nem, egész nyugodtan kérj időpontot a háziorvosoddal vagy egy védőnővel, ha kérdésed lenne, vagy bármi aggasztana, amit ki szeretnél beszélni. Létezik teherbeesés előtti tanácsadás is.

“Ha megint teherbe esek, borzasztóan fogok félni attól, hogy újra elvetélek . Ez ellen lehet valamit tenni?”

Nagyon sok nő érez így. Ha tudod, próbáld a terhességet napokra vagy hetekre bontani, és nyugtázd azt magadban: “egyelőre minden rendben”. Beszélj erről a partnereddel, a barátaiddal, az orvosoddal, a védőnővel vagy a szülész-védőnővel – már az is segít, ha elmondhatod valakinek. Ha kell, vedd fel a kapcsolatot a vetélésszövetség önkénteseivel, vagy járhatsz helyi önsegítő csoportba – ez mind segít.

Korai embrióhalál
Betegtájékoztató

Mi a korai embrióhalál?

“Korai embrióhalálról” akkor beszélünk, ha az embrió nem fejlődik tovább és nem észlelhető a szívműködése.
Általában a terhesség 6. és 12. hete között következik be.

Néha “missed abortion”-nak (“elmulasztott vetélésnek”) is nevezik, ezt az orvosi kifejezést ma már egyre inkább elavultnak tartjuk.

Miért történt?

A korai embrióhalál általában azért történik, mert egy kromoszómarendellenesség következtében a sejtosztódás korai szakaszába hiba csúszik.

Nincs köze semmi olyasmihez, amit Ön vagy a partnere tett vagy nem tett, és nem jelenti, hogy Önnel vagy partnerével valami nincs rendben.

Mit érzek majd?

Lehet, hogy van egy kis vérzése, ami jelzi, hogy valami nincs rendben, de a korai embrióhalált gyakran nem kíséri vérzés, olyankor a terhesség elhalását egy rutin ultrahangvizsgálat mutatja ki. Mindkét változat nagyon megrázó, Ön és partnere várhatóan érzelmek széles skáláját éli majd át a terhesség elvesztése miatt.

Megtörténik-e újra?

Valószínűtlen, hogy a korai embrióhalál Önnél a jövőben még egyszer bekövetkezzen. A legtöbb nő sikeres terhességgel folytatja.

Tervezhetek-e újra kisbabát?

Egészségügyi szempontból a vetélést követően egy normális menstruáció után elkezdhet újra próbálkozni, de győződjön meg arról, hogy Ön és partnere érzelmileg is készek egy új terhesség vállalására.

Tanácsoljuk, hogy szedjen folsav kiegészítő tablettát (napi 400 mikrogrammot), ez csökkenti a gerinccső rendellenességek, pl. a nyitott hátgerinc kialakulásának esélyét.

Ha dohányzik, próbálja abbahagyni vagy legalább csökkenteni.

Csak kevés alkoholt fogyasszon és étkezzen egészségesen.

Ha szeretne a kórház valamely munkatársával beszélni, kérjük hívja fel az alábbi telefonszámok egyikét. Nem számít, mikor volt a vetélése,
mi itt vagyunk, ha szüksége van ránk!

Műtét

Evacuation of Retained Product of Conception (ERPOC)”
(a fogamzás visszatartott termékének kiürítése)

Betegtájékoztató

Ez a füzetet azért írtuk, hogy segítsünk megérteni, mit foglal magában ez a kis műtét, és miért van rá szükség.

Mi az ERPOC?

Az ERPOC egy egyszerű eljárás, amelynek során a vetélés után eltávolítjuk a fogamzás termékét (a terhességi szöveteket) a méhből.
Általános érzéstelenítésben (altatásban) végezzük.

Mikor van rá szükség?

Az ERPOC-t az alábbi esetekben végezzük:

•  Félbemaradt vetélés : a vetélés beindult, de nem minden terhességi szövet ürült ki.

•  Korai embrióhalál : a terhesség korai szakaszától az embrió nem fejlődik tovább és az ultrahangos vizsgálaton nem észlelhető szívműködés.

•  Károsodott pete: a petezsák tovább nő, de nem fejlődik benne embrió.

Miért van a műtétre szükség?

Ha a megmaradó terhes szövetet nem távolítják el, fennáll a folyamatos vérzés és fertőzés veszélye.

Mi történik majd a műtét előtt?

A műtétre nem sokkal a diagnózist követően kerül sor:
általában másnap (vagy hétfőn, ha a diagnózist pénteki napon állították fel).

Vért fogunk Öntől venni, hogy megtudjuk a vércsoportját és meggyőződjünk róla, hogy nem vérszegény. Egy orvosunk tájékoztatni fogja a műtét részleteiről, beleértve minden lehetséges veszélyt és aztán megkéri, hogy írja alá a beleegyező nyilatkozatot – nagyon fontos, hogy pontosan megértse a beavatkozás részleteit, mielőtt aláírja a beleegyező nyilatkozatot.

Az általános egészségi állapotáról is kikérdezzük, hogy biztosak legyünk abban, alkalmas az altatásra. Nagyon fontos, hogy a kórház munkatársait tájékoztassa minden allergiájáról vagy betegségéről, és arról, hogy szed-e valamilyen gyógyszert.

Mi történik majd a műtét napján?

Előző nap, mielőtt a kórházat elhagyta volna, kapott tőlünk egy kis lapot a tennivalókról. Fontos, hogy ezeket betartsa, ezzel lehetővé teszi, hogy a kórházba való felvétele akadálymentes legyen.

Röviddel a felvétel után egy ápolónő ellenőrzi majd, hogy minden papírmunka rendben van-e és bekíséri a kórterembe. A partnere Önnel maradhat, ha Ön azt szeretné.

Bizonyos esetekben szükséges a méhszájat a műtét előtt kitágítani. Ez úgy történik, hogy kúpot helyezünk fel a hüvelyébe. Ez fájdalommentes és az az ápolónő helyezi fel, aki Önről gondoskodik.

A műtétre rendszerint késő délelőtt kerül sor, de késhet a beavatkozás, ha életveszélyes állapotban lévő betegnek van szüksége a műtőre.
Az osztály munkatársai tájékoztatni fogják Önt, ha késés várható.

Miután elaltatjuk, a sebész kitágítja a méhszájat és eltávolítja a visszatartott szöveteket. Lehet, hogy szüksége lesz olyan vénásan adagolt gyógyszerre, amitol a méh összehúzódik és csökken a vérzés.

A szövetet ezután elküldjük a patológiára, ahol megerősítik, hogy terhesszövet volt.

Mi történik a műtét után?

Közvetlenül a műtétet követően fel fog ébredni. Ne ijedjen meg, ha sírva ébred, szédül, vagy kicsit hányingere van, ez gyakori.
A vérnyomását és pulzusát megfigyeljük, amíg nem stabilizálódik és az ápolónők ellenőrzik majd, hogy nem vérzik-e nagyon. Lehet, hogy alhasi görcsei is lesznek. Ez normális, és az ápolónők adnak fájdalomcsillapítót, ha szükséges. Megkínáljuk vízzel, és ha nem hányt, megkínáljuk valami könnyű étellel is.

Ha jól van, körülbelül 3-4 órával a műtét után hazamehet.

Nem fog tudni vezetni, ezért kérjük, biztosítsa, hogy valaki haza tudja vinni.

Mi várható ezen kívül?

A műtétet követően még néhány napig hüvelyi vérzés várható. Olyan lesz, mint egy könnyebb menstruáció és fokozatosan csillapodik, bár eltarthat egy hétig vagy annál is tovább.
Ha a vérzés erős és alvadt vérdarabok vannak benne, akkor legjobb ellenőriztetni a háziorvossal, mert ez fertőzés jele lehet.
Míg vérzik, betétet használjon, ne tampont, mert a tampon fertőzést okozhat. Ne közösüljön addig, amíg a vérzés el nem áll.
Ha dolgozik, legalább egy hét táppénzre szüksége lesz, hogy a szervezete felépüljön az altatás és sebészi beavatkozás következményeiből. Lelkileg ez ennél hosszabb lehet, Ön fogja érezni, hogy mikor tud visszamenni dolgozni.
Normális az is, ha görcsös alhasi fájdalmat érez. Fájdalomcsillapítóval enyhítheti, pl paracetamollal
Ha bármi további információra lenne szüksége, nyugodtan hívjon fel egyet az alábbi telefonszámokból.

Forrás: http://membres.lycos.fr./taborlakok/document/

Hozzászólások lezárva!

Történetek
?>