Facebook zárt csoportunk

facebook

Gyertyagyújtás és történet elhelyezés
Kedves Látogató!

Történetet és gyertyagyújtási kérést
az angyalokszulei(kukac)gmail.com ra lehet küldeni!
Hornyákné K. Erzsébet szerkesztő,admin
Történetek

Tejapasztás – avagy mit tegyünk, ha van tej, de nincs baba?

Mindig csodáltam a női test működését. A körforgást, ami minden hónapban megismétlődik, a megérzést, hogy van már ott valaki, pedig a tesztek még semmit nem mutattak ki. Amikor elsőszülött kislányomat először megszoptathattam, és a testem tudta, mi a dolga. Pár hónapos volt a lányom, amikor a kiságyában aludt, nekem pedig hirtelen befeszült a mellem – rá egy percre a baba jelzett, hogy éhes. Honnan tudta a testem, hogy felébredt?

És miért nem tudta, amikor 4 évvel később Eszter halva született, hogy nincs kit szoptatnom?

A tejelválasztás beindulására minden szülésen átesett nőnek számítani kell, függetlenül attól, hogy a babája a kezében gőgicsél-e, vagy a temetőben van. Értem én, hogy a halvaszülés utáni tejelválasztás fontos volt a fajfenntartásban, hiszen a barlangban sok gyermek és édesanya halt meg szülés közben vagy után. Az árva csecsemőket pedig valakinek etetni kellett. Az eszemmel tudom ezt, de őszintén, amikor tejtől feszültek a melleim, és nem volt kinek adnom, úgy éreztem magam, mintha összeverve feküdnék a földön, és valaki még 100X belém rúgna.

Az élő kislányomat szerencsére minden gond nélkül, sokáig tudtam szoptatni, majd az elválasztással és a tejapasztással sem volt később semmi problémám. Emiatt sejtettem ugyan, hogy a halvaszülés után be fog indulni a tejem, de arról sejtelmem sem volt, hogy micsoda kínok árán tudom majd elapasztani. Kis túlzással mondhatom, hogy most, 8 hónappal Eszter elvesztése után sikerült teljesen leállítani a tejtermelést, és ezalatt az idő alatt minden gyógyszeres és természetes praktikát kipróbáltam.

Nem vagyok sem orvos, sem szakértő. A cikk kizárólag a saját tapasztalataim alapján született. Ha bármiben bizonytalan vagy, elsősorban az orvosodhoz, vagy a védőnőhöz fordulj. Vigyázz, kisbabád elvesztése után a tejelválasztás nem csak lelkileg borzasztó megterhelő, de a pangó tej nagyon komoly gyulladást és fájdalmakat tud okozni! Semmiképpen ne várd meg, hogy idáig fajuljon a dolog!

Bizonyos esetekben már nagyobb magzat elvetélése, de a szülés után feltétlenül, 3-4 napon belül beindul a tejtermelés. Én császárral szültem Esztert, mégis, már másnap csordogált a mellemből valami, majd az egyre erőteljesebb feszülés, fájdalom (mintha izomlázam lett volna) jelezte, hogy igen, ez már az, a testem táplálni akarja a kisbabámat. A kórházban kaptam valami gyógyszert (a nevére nem emlékszem, de azt hiszem, nem is szabadna leírni), amitől a tejelválasztás elmaradását ígérték. Lehet, hogy van, akinek ez elég, de mint említettem, nekem ez meg sem kottyant, a tejem „vígan” termelődött a tabletta ellenére (aminek amúgy 3 oldal volt a mellékhatása, közte első helyen, hogy rá lehet szokni, emiatt max. 2 hétig javasolt a szedése).

Amint hazatértem a kórházból, és elfogyott a gyógyszer, a mellem rögtön bedurrant. Kaptam még egy dobozt a nőgyógyásztól (plusz antibiotikumot, ha mégis begyulladna a mellem), azt is végig szedtem, de emellett alternatív módszereket kerestem, hogy a gyulladást mindenképpen elkerüljem.

Az első és legfontosabb szabály: tilos a mellbimbót bármilyen módon ingerelni, nyomogatni és lefejni a tejet, mivel a tested ezt értelemszerűen fogyasztásnak minősíti, és a leadott mennyiséget újratermeli. Persze, ez is csak addig igaz, amíg nem feszül annyira a melled, hogy semmi más nem segít, csak a fejés. Ebben az esetben csak annyit fejjél le, amennyitől éppen nem feszül a melled, és a következő fejést próbáld időben minél jobban kitolni. Ha annyira be van keményedve a melled, hogy hiába fejed, nem indul meg a tej, akkor minél előbb keress szakértői segítséget!

Második szabály: Kerüld a forró fürdőt (bár fürödni szülés után amúgy sem szabad 6 hétig), illetve a nagyon forró zuhanyt! Lehetőleg csak addig „áztasd” a melled a tus alatt, amíg feltétlenül szükséges.

Harmadik szabály: szerintem egyik módszer sem ér önmagában semmit, így érdemes kombinálnod őket. Mindaddig csináld az apasztást, amíg melled feszül, fáj, amíg a tej csordogál. Ez lehet, hogy csak pár nap, de lehet akár hetek-hónapok hosszú is. Nekem 10-12 hétbe telt, mire nem folyt a tejem, de ha a mellbimbóm megnyomom, néha még ma is csordogál 1-2 csepp! Vigyázz! A melled akár egy éjszaka alatt is bedurranhat, ezért jobb a megelőzés!

Lehetőségek:

„Mechanikus” apasztás: A gyógyszer mellett a leghatékonyabb apasztási módszer, ha mechanikusan próbálod megakadályozni a tejtermelést. Ennek biológiai háttere az, hogy nem termelődik tej, ha a melled feszes, mert akkor a tested azt hiszi, hogy amúgy tele van. Ezért állandóan (éjjel-nappal) legyen rajtad jó szoros melltartó. A legjobb, ha olyan sportmelltartót választasz, amiben nincs merevítés, mert az amúgy nagyon nyomhatja a tejjel telt melleket a hónalj alatt.

Jegelés: Szintén nagyon hatékony, de elég körülményes módszer, ha melleidet hidegen tartod. Kis időbe telt, mire rájöttem a megfelelő technikára. Szükséged lesz 4 db jégzselé tasakra, gyógyszertárban kapható. Válassz akkora méretet, ami elfedi a melled, vagy belefér a melltartóba. Azért kell 4, hogy amíg 2-vel a melledet jegeled, addig a másik kettő hűlhessen. Vegyél fel egy nagy méretű melltartót, amit a rendes (szoros) melltartódra húzol. Ha nagyon hideg a zselé, akkor akár a pólódon kívülre is húzhatod. Tedd bele a zselét a két melltartó közé, oda igazgasd, ahol a legjobban fáj. Addig tartsd benne, amíg a zselé fel nem olvad, vagy amíg a melleden a bőr érzéketlen nem lesz. Akkor már hatékony a jegelés, ha a bőröd olyan hideg, mint mondjuk, mikor hóba nyúlsz, vagy kicsípi az arcodat a hideg. Vigyázz, mert nekem egyszer sikerült majdnem elfagyasztani a mellemet! (Nem volt egy jó érzés, amikor visszatért bele a vér…). Időnként tehát nézd meg a bőrödet, ha nagyon piros, vagy érzéketlen, akkor inkább vedd ki a zselét.

Annyiszor jegelj, ahányszor csak tudsz, alkalmanként 15-20 percig minimum! Ezzel a módszerrel bármit tudsz közben csinálni, persze, elég fura látványt fogsz nyújtani a jégimplantátummal, tehát, az utcára inkább ne menj ki így.

Borogatás: Előre szólok, hogy nekem ez a módszert egyáltalán nem jött be. Szerintem sokkal körülményesebb, mint a jegelés, és vizesen ugye mocorogni sem tudsz nagyon. Mégis, ha a jegelés túl durvának tűnik, próbáld ki, hogy törülközőket nagyon hideg vízbe mártasz, majd azzal bebugyolálod a melleidet. Ha a törülköző átmelegedik (nagyon telt, vagy gyulladt melleknél kb. 5-10 perc), cseréld újra. Nekem amúgy ettől nem hogy kevesebb tejem lett volna, de minden tej a mellbimbómnál gyűlt össze, és a törülközőt levéve szinte spriccelt ki onnan!

Homeopátia: Mivel az orvostól kapott gyógyszernek komoly mellékhatásai lehetnek, ráadásul örökké nem is szedheted, érdemes megelőzés, vagy kiegészítésképpen kipróbálnod a homeopátiás bogyókat. Én annyira nem tartottam a megoldást hatékonynak, bár amikor a bogyók elfogytak, a mellem szinte rögtön újra bedurrant, tehát lehet benne valami. Biztos vannak, akik jobban ismerik a homeopátia működését, mint én, de mindenesetre nekem fura volt, hogy ugyanaz – bár nem ugyanolyan koncentrációjú szer való a tejelválasztás serkentésére és a tejapasztásra is. Mivel viszonylag kevesen akarnak szerencsére tejet apasztani, így mindenhol csak a serkentő bogyók voltak, apasztót csak 1 helyen kaptam a városban, így érdemes rátelefonálni a patikákra, mielőtt a nyakadba veszed a város. Amit én használtam: Urtica Urens 15 vagy 30 CH (az 5CH jelzésű tejfakasztó!), naponta 2X 5-5 bogyó nyelv alatt elszopogatva.

Gyógyteák: „remek” ízük van, cserébe egész nap kortyolgathatjuk. A zsálya és a borsmenta ajánlott tejapasztásra, lehet mézzel ízesíteni, úgy azért kibírható. Bármelyik mezei gyógynövényboltban lehet kapni, de léteznek kifejezetten tejapasztó teák (Earth Mama Organikus Tejapasztó Tea, neten rendelhető).

Bízom benne, hogy a fenti módszerek segítségével gyorsan túl leszel a tejelválasztás nehéz folyamatán. Ehhez és a későbbiekhez is kívánok Neked sok erőt és kitartást!

Írta: Anna

Hozzászólások lezárva!

Történetek
?>