Facebook zárt csoportunk

facebook

Gyertyagyújtás és történet elhelyezés
Kedves Látogató!

Történetet és gyertyagyújtási kérést
az angyalokszulei(kukac)gmail.com ra lehet küldeni!
Hornyákné K. Erzsébet szerkesztő,admin
Történetek

Tanácsok hozzátartozóknak

Először is tudnod kell, hogy fontos szereped van abban, hogy mennyi idő alatt fogja feldolgozni gyászát az édesanya. Ezzel a néhány tanáccsal abban szeretnék segíteni, hogy ne okozz plusz fájdalmat neki, és amennyire lehet, támasza legyél ebben a nehéz helyzetben.

Amit biztosan nem akar hallani ilyenkor egy gyermekét elvesztett édesanya:

Biztos beteg lett volna, ezért örülj, hogy így történt.

Ezt nem tudhatod. Ráadásul egy beteg gyermek ugyanolyan érték az ő számára. Ő is a gyermeke volt.

Lesz még neked másik gyermeked.

Ezt a gyermekét siratja, és soha nem fogja Őt kárpótolni egy másik, csak idővel kicsit enyhül, vagy átalakul a fájdalma.

Ne nézegesd az UH képeket, róla készült fotókat, neki vásárolt játékokat. Ezeket dobd ki, hogy minél hamarabb el tudd felejteni.

Ő nem akarja elfelejteni a gyermekét, akármilyen kevés ideig is volt vele. Ha ezeket a tárgyakat elrejted előle, vagy végleg kidobod, csak tovább kínzod Őt.

Próbálj optimista lenni, állj fel, és ne sajnáld magad, mert annál rosszabb lesz.

Minden gyászra időt kell szánni, és azzal, hogy elnyomja, nem lesz túl rajta, hanem később talán még erősebben fog feltörni, ezért inkább arra buzdítsd, hogy sírja ki magából, és ne fojtsa el.

Ne beszélj állandóan az elvesztett babáról, mert így kínzod magad.

Neki beszélnie kell róla. Csak az emlékek maradtak számára, azt ne vedd el tőle. Mindenki másképp éli meg. Lehet, hogy az elején nem akar róla beszélni, csak elvonulni, és magányában kisírni a fájdalmát, de aztán mindenkinél eljön az az időszak, amikor nagyon sokat beszél róla. Erre szüksége van, és te annyit tehetsz, hogy figyelmesen meghallgatod. Nem vár tőled mást.

Ne beszélgess állandóan olyanokkal, akik ilyeneket éltek át. Csak egymást hergelitek.

Akármilyen empatikus család, és barátok veszik körül, érzékeli, hogy senki sem tudja úgy átérezni a fájdalmát, mint azok, akik ugyanezt megélték. A sorstársak egyben azt is jelentik számára, hogy az élet nem csak vele ilyen kegyetlen, ráadásul láthatja, hallhatja hogy ki, hogyan állt talpra. Különböző túlélési praktikákat tanulhat, és könnyebben felvillan a fény a sötét alagút végén.

Hidd el, tudom, mit érzel.

Nem tudhatod, ha nem élted át. Ne akarj minden áron mondani valamit. Sokszor egy őszinte ölelés sokkal többet ér minden szónál.

Flaisz Kriszta

Hozzászólások lezárva!

Történetek
?>