Facebook zárt csoportunk

facebook

Gyertyagyújtás és történet elhelyezés
Kedves Látogató!

Történetet és gyertyagyújtási kérést
az angyalokszulei(kukac)gmail.com ra lehet küldeni!
Hornyákné K. Erzsébet szerkesztő,admin
Történetek

Ismétlődő vetélések háttere

Az ismétlődő vetélések (habitualis abortus, korai terhességi veszteség) gyakorisága a népességben 2-5 százalék között mozog. A harmadik vetélés után az ismétlődés kockázata több mint 55 százalék. A korai terhességi veszteségek hátterében sokan sokféle okot feltételeznek.

Az egyik legáltalánosabban elfogadott folyamat a természetes ölősejtek (natural killer cells) fokozott aktivitása az anyai szervezetben, amely felismervén a lepényt és az apai antigéneket, egy “kilökődési reakcióra” kényszerítik az anyai szervezetet.

Számos gyermektelen párnál nem a teherbe esés okoz gondot, hanem a terhesség kihordása a felmerülő probléma. Ismétlődő vetélésről akkor beszélünk, ha két vagy több terhesség szakad meg a terhesség első harmadában, illetve akkor, ha egy alkalommal a második harmadban következik be a terhességi veszteség. Ennek megfelelően különböző kivizsgálási stratégiákat kell alkalmaznunk, ha egy betegnél több (sok esetben öt vagy hat), illetve “csak” két spontán vetélés zajlott le.

Nem közömbös az apa kora sem

Az alapvető vizsgálatok során minden esetben pontosan fel kell tárni a lezajlott vetélések körülményeit és fontos, hogy a beteg hány éves korában következett be, de nem közömbös az apa kora sem.
Ki kell zárni a keringési rendszer megbetegedéseit (például magas vérnyomás), a cukorbetegséget. A testsúly normálistól való jelentős eltéréseit (kövérség vagy extrém fokú soványság) a teherbe esés előtt korrigálni kell. Fontos lehet a különböző kedvezőtlen környezeti hatások felismerése (például sugárzás, belélegezhető vegyi anyagok), de az élvezeti szerek, elsősorban a dohányzás káros hatásaival is számolnunk kell.

Tisztázni kell a petefészek működését: meg kell határozni a petekilökődés pontos időpontját, ki kell zárni a ciklus második felében jelentkező sárgatestfázis-elégtelenséget. Ennek legegyszerűbb módja az ébredési hőmérséklet mérése: közvetlenül az ébredés után előre odakészített hőmérővel, végbélen vagy hüvelyen keresztül megmérjük az úgynevezett bazális hőmérsékletet. Fontos, hogy kültakarón mért hőmérséklet (például hónalj) erről pontos adatot nem szolgáltat, értéke nem használható diagnózis felállítására. A sárgatestfázis-elégtelenségről még hasznosabb információt ad a petekilökődést követően elvégzett sárgatesthormon (progeszteron) szintjének vérből történő meghatározása. Ennek csökkent szintje – miután a progeszteronnak fontos szerepe van a lepény felismerését megakadályozó, úgynevezett blokkoló antitestek képzésében – habituális vetélésekhez vezethet. Fontos megvizsgálni a tejelválasztásért felelős hormon, a prolaktin vérszintjét, tisztázni a pajzsmirigyfunkciókat. Az ultrahangvizsgálatnak is jelentős szerepe van a diagnosztikában: a petekilökődés pontos időpontjának ábrázolása szintén hasznos információt nyújthat a vetélések okairól.

Fontos az anatómiai viszonyok tisztázása
A kivizsgálás következő szintje a kismedencei anatómiai viszonyok tisztázása. Ebben az esetben a leginformatívabb beavatkozás a méh üregének ultrahangos kontrasztanyaggal való feltöltése, vagy a szintén ambulánsan elvégezhető méhtükrözés (hiszteroszkópia). Ezekkel a vizsgálatokkal könnyen kimutathatók a méh üregének deformitásai, illetve fejlődési rendellenességei, mint például a kétszarvú méh, a sövény, a polip, az összenövések, a méh falában lévő, illetve az üreg felé domborodó jóindulatú simaizom-daganatok (miómák). Mindezek eltávolítása vagy műtéti korrekciója az ismétlődő vetélések terápiája lehet.

Ki kell zárni a fertőzéseket
A következő lépcső a különböző fertőzések, az állatról emberre terjedő megbetegedések, az úgynevezett zoonózisok (toxoplazma, listeria, brucella) kizárása. A hagyományosan TORCS néven emlegetett vizsgálatcsoport a toxoplazma, a citomegalovírus és a rubeóla akut fertőzés kizárását célozza.
Pozitivitása esetén a megfelelő belgyógyász-infektológus szakemberrel való konzultáció elengedhetetlen a további teherbe esés előtt.

Kromoszóma- és immunológiai vizsgálatok
Nem kerülhető meg a férj andrológiai kivizsgálása és a házaspárnál el kell végezni a kromoszómaanalízist is.
A kivizsgálás talán legbonyolultabb része az ismétlődő vetélések hátterében álló immunológiai elváltozások kiderítése. Az immunológiai típusú meddőségekben az anya termelhet ellenanyagokat részben a magzat antigénjeivel, részben az apai antigénekkel szemben.
Mind a túlságosan jól, vagy éppenséggel alulműködő anyai immunrendszer káros lehet a beágyazódási folyamatokra. A túlmüködés általában autoimmun megbetegedések részjelensége lehet, aminek következtében fokozott helyi véralvadási zavar léphet fel, ami gátolja (gátolhatja) a frissen képződött lepény vérellátását, így a terhesség elhalása jöhet létre.

Az oki kezelés lehet hatásos
A vetélések terápiája lehetőleg oki kell hogy legyen. A korai terhességi veszteségek hátterében felmerülő csökkent progeszteront igen jól lehet pótolni hüvelybe felhelyezhető tablettákkal vagy injekciós készítményekkel, de lehetőségünk van a sárgatest működését is serkenteni terhességihormon-tartalmú gyógyszerekkel, amelyek némi immunológiai védelmet is biztosítanak a korai embrió számára. Számos esetben nem elegendő a progeszteron megfelelő pótlása, a másik petefészekhormon, az ösztrogén szubsztitúciója is terápiás értékű lehet.

A kis dózisú aszpirin és heparin vetélést megelőző hatását több tanulmány igazolta az elmúlt években. Az utóbbi időkben bizonyított tény az is, hogy az E- és C-vitaminnak, mint antioxidánsnak komoly szerepe van a vetélések kivédésében. A folsavtartalmú multivitaminok rendszeres használatának a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében van szerepük.

A legösszetettebb feladat az immunológiai típusú habituális vetélések kezelése. A terápiát gyakran a petesejt-kilökődés után egy-két nappal el kell kezdeni, de legkésőbb a menseskimaradást követően, pár napon belül. Lehetőségünk van kis dózisú szteroidok adására, de ma már hazánkban is rendelkezésünkre áll olyan vénásan adható készítmény, amely kimutathatóan terápiás értékű ezekben az esetekben: igaz, a terhesség 32. hetéig négyhetente, kórházi ellenőrzés mellett adható.

Kőrösi, T.
Gyógy-ír 2000; Kisalföld
2002.

Hozzászólások lezárva!

Történetek
?>